Risotto, lamsoor & heilbot

Risotto, lamsoor, heilbot

Bij de boerschappen zat lamsoor, een zee groente die op kwelders groeit.Dit zijn stukken land aan de kust die bij vloed onderlopen, en de groente krijgt daardoor een zilte smaak. Officiëel is het geen lamsoor maar zeeaster of zulte die als lamsoor verkocht wordt. Echte lamsoor is niet eetbaar blijkbaar.

We hadden ook nog een aantal porties heilbot in de vriezer liggen van voorgaande weken. Heilbot (Hippoglossus hippoglossus) is een stevige witte vis met een heerlijke zachte smaak en combineert heerlijk met de lamsoor, die dus geen lamsoor is. Enfin.

Risotto is gewoon bijna altijd een succes dus daar zal ik niet te veel woorden aan vuil maken.

Recept risotto

  • 300g risottorijst
  • scheutje olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 glas (goede) droge witte wijn
  • 1 liter visbouillon
  • plukje saffraan
  • 75 gram Hollandse garnalen
  • Parmezaanse kaas
  • klontje roomboter

Snipper het sjalotje fijn en hak de knoflook zo fijn mogelijk.
Laat dit even glazig worden in de olijfolie samen met de saffraan.
Voeg de risottorijst toe en zet het vuur ietsje hoger zodat de rijst goed glazig wordt.
Blus dan af met de witte wijn en laat even droog koken.
Als het dan bijna droog gekookt is voeg dan een flinke soeplepel warme visbouillon toe.
Blijf regelmatig roeren en herhaal dit steeds als de risotto dreigt aan te bakken.
Als de risotto bijna gaar is de Parmezaanse kaas doorheen raspen.
Op het einde de garnalen toevoegen en het klontje boter om de risotto extra romig te maken.

Lamsoor

De lamsoor 5 minuten smoren in een klontje boter. Eventueel wat peper en let op met zout want lamsoor is ziltig van zichzelf.

Heilbot

Heilbot goed droogmaken.
Aan beide kanten bestrooien met verse peper en zeezout.
De heilbot op de vel kant bakken op redelijk hoog vuur en daarna even in de oven na laten garen op 85°C met een heel klein klontje boter op de vleeskant.